dimarts, 29 d’octubre del 2013

EXPLORING ESSLINGEN

Dediquem el matí de dimecres a visitar la ciutat d'Esslingen am Neckar. No és massa lluny d'Stuttgart i s'hi arriba bé amb la línia S1 de la xarxa de rodalies.

Diuen que no hi ha moltes ciutats a Alemanya en què es pugui viure la Història de forma tan directa com a Esslingen. Al llarg de més de 1.000 anys, la ciutat ha anat prenent el seu aspecte definitiu. Actualment, els seus 93.000 habitants estan orgullosos de seguir donant vida als seus carrers amb els seus racons històrics.


El temps no ens acompanya. No fa fred tot i que plou. Però després de tants dies treballant, hi ha ganes de veure món i tenir temps per fer... altres coses!


Ens trobem una ciutat per recórrer a peu: carrers estrets que es retorcen pel nucli històric i testimonis de pedra d'èpoques passades ens conviden a iniciar un viatge a través dels segles.

Així que arribem al casc antic ens trobem la Markplatz i l'església de Sant Dionís, contruïda durant el segle XIII. Ens crida l'atenció el passadís que hi ha entre les dues torres d'aquest imponent edifici construïdes entre el 1275 i el 1310. Preguntem a la noia de l'oficina d'informació turística i ens diu que la seva funció és molt pràctica: gràcies a aquest passadís la torre situada al sud, pot ser subjectada per la seva torre germana més ferma, per evitar la seva inclinació.

La Marktplatz (plaça del mercat) amb les paradetes del 
mercat i l'església de Sant Dionís al fons.

Ja amb el plànol a la mà i encara sota la pluja seguim les indicacions de l'oficina de turisme, situada a la casa Kielmeyer, i ens dirigim al castell que és el poc que queda de l'antiga muralla medieval que envoltava la ciutat. Uns 300 graons ens condueixen turó amunt. La magnífica vista de la ciutat i de la vall és l'excel·lent recompensa a l'esforç.

Paradeta a mitja pujada amb l'excusa de fer-nos fotos.








Vista del casc antic de la ciutat 

Restes de l'antiga muralla medieval












Deixem enrere el castell, les vistes, les escales... Sembla que ha deixat de ploure i fem un volta pel nucli històric. Anem descobrint edificis realment bonics, curiosos, diferents. 

Aquesta és la Kauf-und-Steuerhaus, l'antiga Casa de Comerç i Impostos, ara és l'Ajuntament Vell. L'edifici és medieval però la façana es va modernitzar durant el Renaixement. La seva joia és el rellotge astronòmic. És un dels rellotges més antics d'Alemanya i conserva el mecanisme original de 1591 que acciona les agulles i les figures que es mouen quan les campanes toquen les hores. Sí, sí, encara funciona! Queda clar que a finals del segle XVI encara no s'havia inventat això de l'obsolència programada.

L' Ajuntament Vell

Continuem la passejada pels carrerons Webergasse, Heugasse i arribem a la plaça Hafenmarkt. Per tot arreu veiem cases impressionants. Sabem que van ser residència de rics comerciants i viticultors. Del nostre recorregut destaquem la Fachwerkzeile que és la filera de cases de parets amb bigam de fusta més antiga d'Alemanya, la Fachwerkhaus, que és la manera de construir tan típica d'aquesta zona.



La Fachwerkzeile al fons



Anem acabant el nostre recorregut i enfilem l'Innere Brücke, el pont sobre el riu Neckar. Botigues, cafès i restaurants ocupen ara els edificis antics. De tots destaquem la petita capella de Sant Nicolau. Una petita i curiosa construcció del 1300. L'edifici fa molt de temps que no té un ús religiós. Va ser botiga després de la Reforma protestant, ferreria al segle XIX i, des de l'any 1956 és un monument oficial de les víctimes del nacionalsocialisme.

La capella de Sant Nicolau
A l'edat Mitjana, Esslingen va ser un important centre viticultor i és aquí on fa més de 180 anys es va produir el primer cava alemany. Van ser els monjos els qui van portar el cultiu del vi a la vall del Neckar i els habitants d'Esslingen van descobrir ràpidament les possibilitats que oferia aquest nou cultiu. La ciutat es va convertir en el centre de la producció i del comerç de vins de la zona i en ells va basar la seva prosperitat econòmica ja que el vi era la beguda comuna a les tavernes i a les cases.

Una mostra concreta de la importància de la ciutat d'Esslingen dins del món del vi és l'anomenada "cubeta d'Esslingen" un contenidor d'uns 300 litres de capacitat, que era la mesura utilitzada en el comerç de vi a tot el territori del sud d'Alemanya.

Actualment, de les 1.200 hectàrees originàries de superfície dedicada a ceps, encara es conreen 82, la majoria de les quals estan situades als turons de vessants extremadament costeruts que envolten la ciutat.

Nosaltres no vam tastar ni els vins ni els caves d'Esslingen però sembla ser que són d'una qualitat excepcional.

Vinyes als turons




2 comentaris: